Αλχημιστές: «Η μουσική είναι τόπος, που δεν χωράνε ταμπέλες»


Οι Αλχημιστές, είναι το μουσικό συγκρότημα που εδώ και χρόνια ανακατεύει μελωδίες, σμίγει διαφορετικά μουσικά είδη και όργανα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο το δικό του ξεχωριστό ηχόχρωμα, που δεν εντάσσεται σε φόρμες. Έχουν στο ενεργητικό τους σημαντικές συνεργασίες, όπως αυτές με τους Σταμάτη Μεσημέρη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Βασίλη Καρρά κ.α. Στη συνέντευξη που είχα την χαρά να μου παραχωρήσουν, μιλήσαμε για τα νέα τους τραγούδια, τις εμπειρίες τους στον χώρο της μουσικής, τις συνεργασίες τους με γνωστά ονόματα της μουσικής, τη φιλοσοφία ζωής που τους ενώνει, αλλά και για τα επόμενα μουσικά τους βήματα.


Το χαρακτηριστικό γνώρισμά σας ως μπάντα, είναι το μείγμα των διαφορετικών μουσικών ειδών και το ποικίλο ρεπερτοριακό ύφος. Πως οι Αλχημιστές αντιλαμβάνονται τη μουσική;

Η μουσική για μας είναι ένας βασικός τρόπος έκφρασης, ένα μέσο για να ονειρευόμαστε και να κρατάμε ζωντανά τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις μας. Είναι «τόπος» που δεν χωράνε ταμπέλες, και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε τις διαφορετικές επιρροές και τα ακούσματα του κάθε μέλους, αποτυπωμένα στα τραγούδια που παρουσιάζουμε στις live εμφανίσεις μας.


Γνωρίσαμε κι αγαπήσαμε τους Αλχημιστές μέσα από την «Καύτρα», ένα τραγούδι του πρώτου προσωπικού σας δίσκου το 2011, με την υπογραφή στους στίχους και την μουσική του εμβληματικού Σταμάτη Μεσημέρη. Τι θυμάστε από τη συνεργασία σας εκείνη;

Θυμόμαστε τα πάντα κι ας μιλάμε για 11 χρόνια πίσω. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μας μάζεψε να μας μιλήσει, όταν άκουσε τη δουλειά μας από πρόβες και live στο studio που πηγαίναμε εκείνη την περίοδο. Μας είπε τι σκεφτόταν για μας, πίστεψε σε μας, μας «μπρίζωσε» και μας πήρε μακριά τις όποιες αναστολές μπορεί να είχαμε. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για το πρώτο μας album. Ήταν μεγάλη τιμή για μας, γιατί τον γνωρίζαμε από τις δουλειές του και τα τραγούδια του, ειδικά με τον Β. Παπακωνσταντίνου και την Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Ελπίζουμε αν μας ακούει ή μας βλέπει από εκεί ψηλά, να καταλαβαίνει πόση ευγνωμοσύνη νιώθουμε και πόσο απολαύσαμε το πρώτο μας δισκογραφικό ταξίδι.



Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούριο σας single «Παγίδα», μια ερωτική μπαλάντα με μοντέρνο ήχο. Πείτε μας για τα νέα σας τραγούδια, αλλά και την συνεργασία σας με την δισκογραφική εταιρία Keys Records.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το νέο μας τραγούδι, την «Παγίδα». Μας εμπιστεύτηκε στίχους της η Ευαγγελία Τάτσιου και νιώσαμε ότι όλο αυτό που φανταζόμασταν για τη συγκεκριμένη μουσική, έδεσε αμέσως. Μπορούμε να πούμε ότι και για το τραγούδι παραγωγικά αλλά και για την οπτικοποίησή του, συνεργαστήκαμε άψογα με συνεργάτες μας και φίλους, που εμπιστευόμαστε απόλυτα για τη δουλειά τους. Το πιστεύουμε πολύ το συγκεκριμένο τραγούδι. Η Keys Records είναι η δισκογραφική μας οικογένεια εδώ και έναν χρόνο κι έχουμε άψογη επικοινωνία· ο Αργύρης Ναστόπουλος είναι πάντα δίπλα μας και κάνουν όλοι πολύ δυνατή δουλειά. Είναι πολύ σπάνιο στις μέρες μας να μπορείς να πεις τα θέλω σου και τους μουσικούς σου στόχους στη δισκογραφική εταιρία που ανήκεις, και οι άνθρωποί της να κάνουν τα πάντα για να φτάσεις εκεί.



Οι Αλχημιστές πως αντιμετωπίζουν τις παγίδες της σύγχρονης μουσικής σκηνής στην Ελλάδα;

Έχουμε απομυθοποιήσει πολλά τα τελευταία 10 χρόνια. Τίποτα δεν εννοείται και δυστυχώς δεν είναι όλα στο χέρι σου. Παίζει ρόλο η στιγμή και η απόφαση που θα πάρεις κάθε φορά, αρκεί ό,τι κάνεις να το στηρίξεις. Δεν είναι κακό να λες και κάποια όχι. Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα ήταν εύκολη υπόθεση, απλά πλέον υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση. Δεν μπορούν να απορροφηθούν τόσοι καλλιτέχνες, και με αυτόν τον τρόπο πολλοί κάνουν εκπτώσεις στη δουλειά τους. Καλό ή κακό, ο χρόνος θα δείξει. Εμείς έχουμε το προνόμιο να παίζουμε παρέα, και ευτυχώς είμαστε πάντα ενεργοί όσον αφορά τις live εμφανίσεις. Ο κόσμος μας στηρίζει και όποτε πιστεύουμε ότι έχουμε κάτι να πούμε, οργανώνουμε και προχωράμε την επόμενη κυκλοφορία μας. Γενικά θέλει υπομονή και προσπάθεια συνεχώς.


Ως μπάντα είστε μαζί πολλά χρόνια. Τι σας κρατά ενωμένους;

Είμαστε μαζί ως συγκρότημα από το 2001 – 17 χρόνια, αλλά στη δισκογραφία μπήκαμε το 2008. Έχουμε μάθει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον με τα ελαττώματά του, και αντιμετωπίζουμε τους Αλχημιστές σαν ένα τρένο. Μπορεί όποιος θέλει να κατέβει, αλλά το τρένο συνεχίζει. Αν κάποιος γουστάρει ό,τι κάνουμε και θέλει να συμμετέχει, ευπρόσδεκτος. Ίσως γι αυτόν τον λόγο κρατάμε ακόμα, και το πιο σημαντικό είναι ότι κάνουμε τα πάντα για να μπορούμε να παίζουμε παρέα μουσική, πολλές θυσίες. Την στηρίζουμε πολύ την μπάντα, την αγαπάμε πολύ.



Ο ήχος σας σμίγει το μπουζούκι με την ηλεκτρική κιθάρα. Ποιο τρίτο βασικό όργανο θα μπορούσατε να εντάξετε στο μέλλον στη μουσική σας;

Όταν αρχίσαμε να παίζουμε παρέα, υπήρχε το μπουζούκι ανάμεσα σε κιθάρες, τύμπανα και πλήκτρα. Οπότε, ενορχηστρώναμε πάντα με την λογική ότι πρέπει να ενταχθεί σε πιο ηλεκτρικά ακούσματα, αλλά και ο ηλεκτρικός/ηλεκτρονικός ήχος να εναρμονιστεί με λαϊκές μελωδίες. Δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ το μπουζούκι επί τούτου αλλά ούτε για να καινοτομήσουμε. Είμαστε αυτοί που είμαστε. Κάποια περίοδο για 2 χρόνια περίπου, είχαμε και βιολί στην μπάντα, έδεναν πολύ ωραία σε ό,τι παίζαμε. Στο μέλλον, τι να πούμε δεν ξέρουμε, σκεφτόμαστε πολλά, σίγουρα για συμμετοχές σε live και ηχογραφήσεις. Για μόνιμη βάση, άγνωστο.


Το 2013 διαλέξατε να διασκευάσετε το τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα «Πάρε με απόψε πάρε με». Είναι ρίσκο η διασκευή ενός γνωστού τραγουδιού;

Το συγκεκριμένο τραγούδι είχε πάντα τη θέση του στα live μας. Το αγαπάμε πάρα πολύ, όπως επίσης θαυμάζουμε τον Νίκο Ζιώγαλα. Είχαμε τη χαρά να τον γνωρίσουμε περίπου 4 χρόνια πριν την κυκλοφορία της διασκευής. Ένα πρωί τον πήραμε τηλέφωνο, του είπαμε τι σκεφτόμασταν και εκείνος μας έδωσε το οk να προχωρήσουμε. Νιώσαμε σαν να πήραμε το μεγαλύτερο δώρο. Σε πολλούς άρεσε πολύ η προσέγγισή μας και σε άλλους καθόλου. Δεν προσπαθήσαμε να πολεμήσουμε το original, δεν έχουμε πρόβλημα με την κακή κριτική, ίσα ίσα. Εμείς ξέρουμε ότι κάναμε εκείνη τη δουλειά με σεβασμό και με πολλή αγάπη και προς το τραγούδι αλλά και προς τον Νίκο Ζιώγαλα, ο οποίος αποτελούσε ανέκαθεν μία από τις βασικές μας επιρροές και ακούσματα. Τον ευχαριστούμε ακόμα μία φορά!



Αν μπορούσατε να επιλέξετε, ποιο δικό σας τραγούδι θα θέλατε να διασκευαστεί σε 10 χρόνια από σήμερα;

Δύσκολη η απάντηση. Θα ήταν ωραίο να ακούγαμε κάποια στιγμή αλλιώς την «Καύτρα», επειδή ήταν το πρώτο τραγούδι που βγήκε προς τα έξω από το πρώτο μας album, αλλά επειδή δεν το είχαμε γράψει οι ίδιοι, θα αναφέρουμε και τους «Χειμώνες» που κυκλοφόρησε σε μια μεταβατική για εμάς περίοδο και δεν είχε την τύχη που θα θέλαμε. Πιστεύουμε ότι άξιζε πολλά περισσότερα. Οπότε ποιος ξέρει, μπορεί στο μέλλον να ταξιδέψει μέσω κάποιου άλλου που θα το γουστάρει πολύ. Θα είναι χαρά μας.


Το καλοκαίρι του 2018 πραγματοποιήσατε μία περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο. Τι σας έμεινε εντονότερα στην μνήμη από τις στιγμές που ζήσατε εκεί;

Το μόνιμο χαμόγελο που είχαμε. Πάντα περνάμε πολύ ωραία όταν ταξιδεύουμε για live. Γνωρίσαμε πολύ ωραίο κόσμο, κάναμε νέους φίλους, είδαμε παλιότερους, επισκεφθήκαμε πανέμορφους προορισμούς! Ήταν πολύ όμορφη εμπειρία.


Που μπορούμε να σας ακούσουμε αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο κάνουμε εμφανίσεις στην Αθήνα και σε πόλεις της Ελλάδας παράλληλα με την προώθηση του νέου μας τραγουδιού. Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 10 και 24 Νοεμβρίου θα είμαστε στο Cruiser στην μαρίνα του Φλοίσβου, και θα συνεχίσουμε και τους επόμενους μήνες εκεί. Σε λίγες μέρες θα έχουμε νέες ημερομηνίες εμφανίσεων για τον Δεκέμβριο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και για αργότερα, που μπορεί ο κόσμος να μάθει μέσα από τα social media μας.


Τι άλλες αλχημείες να περιμένουμε στο μέλλον από το συγκρότημά σας;

Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων παράλληλα με τα live μας, θα παρουσιάσουμε και ένα project για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων σε κάποιον χώρο, που θα έχει μόνο αγαπημένες μας μπαλάντες, αγαπημένα μας τραγούδια του Αντώνη Βαρδή, Σταύρου Κουγιουμτζή, Γιάννη Καραλή, Γιώργου Θεοφάνους και πολλών άλλων. Εννοείται δουλεύουμε συνεχώς σε νέες ιδέες στο studio και ευχόμαστε όλα να πάνε όπως τα φανταζόμαστε.


Ποια είναι η φιλοσοφία σας ως μπάντα, που ακολουθείτε πιστά και θα «συμβουλεύατε» να ακολουθήσουν κι οι αναγνώστες μας;

Πάντα μετά από κάθε δύσκολη φάση, έρχεται κάτι πολύ καλό. Κάτι που μας ανεβάζει και μας βοηθά να προχωρήσουμε πιο δυνατά. Σε όσους διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη, θα πούμε να συνεχίσουν να ονειρεύονται γιατί τίποτα δεν είναι ανέφικτο.

Facebook: Αλχημιστές 
Instragram: Αλχημιστές


___________________
Πηγή: Ologramma.art, συνέντευξη
του Κωνσταντίνου Σύρμου
08/11/2018

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κύκνειο άσμα...

- Αμαρτωλάγιες σκέψεις -

- Έκθεση -

- Τιποτένιο ποίημα -

Εμφάνεια - Ποιητική Συλλογή (ανθολογήσεις, κριτικές)